Oplossing voor onbetrouwbare draadloze WiFi verbindingen

13 mei 2004.
Een spin-off van Wireless Leiden, AnyWi Technology, heeft een elegante oplossing voor de onbetrouwbaarheid van draadloze WiFi netwerken. WiFi is weliswaar spotgoedkoop, onder andere dankzij de vrije frequentie, maar het nadeel is, dat je geen exclusieve rechten hebt en gebruikers elkaar kunnen storen. WiFi is ook gevoelig voor moedwillige verstoring, zoals de Waarschuwingsdienst van de Nederlandse overheid vandaag meldt. "Eigenlijk is dit een probleem van alle technieken die gebruik maken van een gemeenschappelijk medium, dus niet uniek voor WiFI", zegt Dirk-Willem van Gulik, technisch directeur van AnyWi. "Ook Ethernet, Internet-via-de-kabel, GSM , etc. hebben er last van. Technisch is er fundamenteel niet veel aan te doen; je kunt alleen voorbereid zijn en alternatieven bij de hand hebben."

De oplossing van AnyWi komt er op neer, dat bij bedrijfskritische toepassingen in eerste instantie gebruik wordt gemaakt van de snelle, goedkope WiFi verbinding. Bij storingen wordt automatisch overgeschakeld op een alternatieve verbinding, zoals GPRS: langzaam en duur, maar wel betrouwbaar. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt in bibliobussen en binnenvaartschepen. Waar beschikbaar wordt WiFi gebruikt, maar als het moet is er altijd GPRS achter de hand. Voor de bibliobussen betekent dit, dat er gesurft kan worden op Internet als er WiFi-verbinding is en als die wegvalt blijft een langzame, dure verbinding via GPRS intact voor de essentiële administratieve functies. Daarnaast gebruikt de AnyWi de nodige digitale sleutels en encryptie om te voorkomen dat derden meeluisteren of de verbinding kunnen misbruiken.

Over de Stichting Wireless Leiden, www.wirelessleiden.nl De Stichting Wireless Leiden stelt zich ten doel een goedkoop, snel, draadloos netwerk voor Leiden en omgeving te realiseren, op coöperatieve basis. Het is een zelfstandig netwerk dat technisch naadloos aansluit op Internet, maar ook zeer geschikt is voor lokale communicatie binnen de regio Leiden. Wireless Leiden heeft geen winstoogmerk, draait volledig op professionele vrijwilligers en richt zich op de infrastructuur en niet op de diensten.

Over AnyWi Technology
AnyWi Technology is gespecialiseerd in het leveren van intelligente, veilige oplossingen voor Internettoegang voor mobiele gebruikers. AnyWi richt zich met name op transport-, bus- en scheepvaarondernemingen in Europa. Vrijwilligers van Stichting Wireless Leiden ontwikkelden en testten de technologie in eerste instantie voor de bibliobus van de Openbare Bibliotheek Leiden.