Draadloos netwerk op de Zuidhollandse plassen en in het groene hart.

8 juni 2004.
Driekwart van het gebied rond Braassemermeer en Kagerplassen heeft WiFi dekking. Dat heeft de verkenningstocht 'WiFi te Water' uitgewezen die afgelopen donderdagavond door Wireless Leiden en Wireless Jacobswoude gehouden werd en waarbij metingen zijn gedaan tijdens een rondvaart over Oude Rijn, Braassemermeer en Kagerplassen.
Dit is goed nieuws voor de grote aantallen waterrecreanten en de binnenvaart. In de meeste jachthavens en ankerplaatsen kan verbinding gemaakt worden. "We zijn nog druk bezig om het netwerk verder uit te bouwen," zegt Henk Uittenbogaard bestuurslid van Wireless Jacobswoude, "maar het begin is er. Omdat de netwerken van Leiden en Jacobswoude naadloos aansluiten kunnen we ook gebruikmaken van de Leidse Internetverbinding. Draadloos internetten is gratis en snel, maar niet altijd mogelijk. Gebruikers nemen dat laatste gelukkig op de koop toe.".

Het regionetwerk wordt ook uitgebreid naar het zuiden. Tijdens de rondvaart was het eerste knooppunt van Wireless Rijnwoude, op het gemeentehuis van Hazerswoude en gesponsord door internetwinkel AA24, bij wijze van proef al in de lucht. Vanaf Hazerswoude kunnen verbindingen gemaakt worden met Leiderdorp, Woubrugge en Benthuizen.

Rond Wireless Leiden zijn de afgelopen tijd een aantal nieuwe bedrijfjes ontstaan die producten of diensten aanbieden op het gebied van WiFi technologie. Deze spin-offs presenteerden zich aan het honderdtal deelnemers van geïnteresseerde bedrijven, gemeenten, maatschappelijke organisaties en sponsoren. De jongste telg heet Kogero en gaat kant-en-klare netwerkknooppunten leveren gebaseerd op Wireless Leiden technologie. Er komt onder andere een versie die op zonnecellen werkt en dus helemaal onafhankelijk kan draaien. Dit is ideaal voor onder meer afgelegen plaatsen en ontwikkelingslanden. Een prototype was op de rondvaartboot geïnstalleerd.

Een andere spin-off, AnyWi Technology, heeft een elegante, efficiënte oplossing voor de binnenvaart. Bij bedrijfskritische toepassingen wordt in eerste instantie gebruik wordt gemaakt van de snelle, goedkope WiFi verbinding. Bij storingen wordt automatisch overgeschakeld op een alternatieve verbinding, zoals GPRS: langzaam en duur, maar wel betrouwbaar.Daarnaast gebruikt de AnyWi de nodige digitale sleutels en encryptie om te voorkomen dat derden meeluisteren of de verbinding kunnen misbruiken. AnyWi technologie gaat gebruikt worden door een internationale Rijnvaart onderneming en door douaneboten in het Middellandsezeegebied.

Over de Stichting Wireless Leiden, www.wirelessleiden.nl
De Stichting Wireless Leiden stelt zich ten doel een goedkoop, snel, draadloos netwerk voor Leiden en omgeving te realiseren, op coöperatieve basis. Het is een zelfstandig netwerk dat technisch naadloos aansluit op Internet, maar ook zeer geschikt is voor lokale communicatie binnen de regio Leiden. Wireless Leiden heeft geen winstoogmerk, draait volledig op professionele vrijwilligers en richt zich op de infrastructuur en niet op de diensten.

Over Kogero
Kogero B.V. levert kant-en-klare, hoogwaardige netwerkknooppunten 'NodeOne' voor het opzetten van draadloze WiFi-netwerken. Er zijn drie verschillende types, toegesneden op de specifieke behoeften van de gebruiker.

Over AnyWi Technology, www.anywi.com
AnyWi Technology is gespecialiseerd in het leveren van intelligente, veilige oplossingen voor Internettoegang voor mobiele gebruikers. AnyWi richt zich met name op transport-, bus- en scheepvaarondernemingen in Europa. Vrijwilligers van Stichting Wireless Leiden ontwikkelden en testten de technologie in eerste instantie voor de bibliobus van de Openbare Bibliotheek Leiden.