Marathon Leiden proeftuin voor Informaticastudenten van Hogeschool Leiden

8 juni 2007
Informaticastudenten van Hogeschool Leiden studeren - in het kader van het project Free Discovery - af op Marathon Leiden die op zondag 10 juni plaatsvindt. De twee studenten werken aan de totstandkoming van een experiment op het gebied van mobiele telecommunicatie, dat de digitale interactie verhoogt tussen de marathonlopers en hun supporters. Leerlingen van de ICT Academie van ROC Leiden ondersteunen dit project.

Informaticastudenten Sander Zuidwijk en Mike de Lima zetten zich in voor de realisatie van een experiment dat verschillende vormen van innovatieve communicatie samenvoegt: sms, gps, draadloos internet en streaming video, waarmee nieuwe toepassingen tot stand komen. Zo zullen tijdens de marathon de lopers live te volgen zijn op een groot scherm. Supporters kunnen op hun beurt via dit scherm een aanmoedigings-sms sturen, maar ook informatie ontvangen op hun mobiel zoals de locatie van de loper en de tussen- en eindtijd. En er is meer: van een aantal sporters wordt live de hartslag doorgegeven. Naderhand kunnen de lopers beelden en loopsnelheden terugzien op het web.

Afstudeerproject

Sander verzorgt als projectleider de stroomlijning van het hele project. Medestudent Mike de Lima is eindverantwoordelijk voor de integratie van de gebruikte ICT-technieken. Met dit afstudeerproject kunnen ze laten zien welke ongekende mogelijkheden innovatieve ICT-toepassingen bieden. En mocht alles nog niet vlekkeloos verlopen: op 2 juli wordt het experiment nog eens gedaan tijdens een miniloop bij Hogeschool Leiden.

Hogeschool en ROC

Sander en Mike worden bijgestaan door een aantal informaticastudenten van Hogeschool Leiden die zich buigen over ICT-media, applicaties en SMS-afhandeling. Leerlingen van ROC Leiden hebben een website ontwikkeld, waarop de lopers live te volgen zijn.

Samenwerking

Bij het project zijn verschillende partijen betrokken. Zo levert TNO het programma COOL Run voor het verzenden van data om informatie over tijden en locatie van de lopers te krijgen. Het draadloze netwerk van Wireless Leiden wordt gebruikt voor het verzenden van live beelden.

Tijdens de marathon zijn de lopers ook live te volgen op een groot scherm en via www.ictleiden.nl.