Wireless Leiden nu geschikt voor internetten met smartphones

20 juli 2011
Wireless Leiden heeft haar WiFi-netwerk geschikt gemaakt voor internetten met smartphones. Hiervoor zijn geen speciale instellingen meer nodig. Dit is met name interessant voor de vele buitenlandse bezoekers en toeristen die geen Nederlands abonnement hebben. De verwachting is dat ook veel inwoners gebruik zullen maken van deze dienst nu de tarieven voor draadloos internetten verhoogd gaan worden. Wireless Leiden blijft gratis en gebruikers hoeven zich niet te registreren.

Het gebruik van 'smartphones' is de laatste tijd snel gegroeid en de verwachting is dat deze groei nog verder doorzet. Zo verwacht Cisco dat het draadloze verkeer in 2015 groter zal zijn dan dat van gewone PC's. Wireless Leiden ziet dat nu al ongeveer een-derde van de gebruikers een mobieltje gebruikt. De verwachting is dat wifi een deel van de sterke groei van mobiel internetten zal moeten opvangen omdat simpelweg de commerciële netten die groei niet kunnen bijbenen.

De speciale 'browser'-instelling die nodig was voor het internetten via Wireless Leiden is lastig op mobieltjes en onbekend bij bezoekers en toeristen. Daarvoor is nu een technische oplossing gevonden die de afgelopen maanden is getest en ingevoerd. Deze browser-instelling (internetten via een proxy) werkt overigens nog steeds. Voor thuisgebruikers kan dit zelfs beter werken. Dat is afhankelijk van waar je woont.